Historický úspěch Veterán Cupu a nový příběh

foto

Na letohradském hokejbalovém hřišti se na konci června uskutečnil jubilejní 10. ročník Veterán Cupu Letohrad. Charitativní akce přilákala přes dvě stovky diváků a proběhla s nadšením a úspěchem. Od ranních hodin se po hřišti proháněli hokejbaloví veteráni, turnaj ovládla Stará Garda Letohrad, a vrcholem dne bylo utkání osobností, kde si zahráli profesionální hokejisté a olympijští biatlonisté. Již nyní začínají přípravy na nový ročník, který se uskuteční 21. června 2025!

V letošním roce se vybralo rekordních 510 015 korun, což je neuvěřitelný výsledek. Vybrané peníze putují na podporu Základní školy speciální Neratov, která se stará o žáky s mentálním a kombinovaným postižením, dále na podporu Vašíka, který trpí nevyléčitelnou nemocí motýlích křídel, a na podporu Janičky „Kanady“, která trpí autismem a těžkou mentální retardací. Tyto prostředky jim pomohou při každodenních činnostech a zlepší kvalitu jejich života.

11. ročník s novým příběhem

Příští rok bude sbírka určena i pro Viktorku Čejkovou, která trpí dědičnou nevyléčitelnou nemocí Mukopolysacharidóza 3A. Viktorka potřebuje nákladné rehabilitace a další speciální péči. Její maminka, která se stará sama o tři děti, z toho dvě zdravé a jedno postižené, se snaží s Viktorkou bojovat s úsměvem na tváři. Viktorka je velmi aktivní, miluje zvířátka a pro její vývoj jsou důležité různé terapie, které jí pomáhají.

Vašík po vzájemné dohodě s rodiči v příštím roce nebude pokračovat ve sbírce, protože má dlouhodobou podporu i od jiných subjektů. Jeho otec, Jirka Štěpán, sdělil: „Jsme nesmírně vděční za podporu, kterou jsme od Veterán Cupu a jeho účastníků dostali. Díky této pomoci se Vašíkovi zlepšila kvalita života a získali jsme naději, že zvládneme každodenní boj s jeho nemocí. Plně podporujeme rozhodnutí podpořit příští rok Viktorku, která potřebuje stejně tolik pomoci a lásky.“

Emotivní setkání s dětmi

Hlavní organizátor Veterán Cupu Martin Motyčka každým rokem posouvá tuto charitativní akci na novou úroveň. Před dvěma lety se vybralo „pouze“ 200 tisíc, nyní je to půl milionu korun. Letos byla pro diváky připravena i tombola a novinkou bylo vyzpovídání osobností komentátorem O2 TV Sport Davidem Nyčem. „Jsem nesmírně hrdý na to, jak se akce vydařila a kolik peněz jsme dokázali vybrat. To vše díky úžasné podpoře našich sponzorů, dobrovolníků a všech zúčastněných. Bez jejich pomoci by Veterán Cup nebyl tím, čím je dnes,“ říká Martin Motyčka.

Pro všechny sportovce, kteří se Veterán Cupu účastní, je nejsilnější moment setkání s dětmi po utkání, když jim předávají medaile. „Setkání s dětmi, pro které se to celé dělá, je nejsilnější zážitek. Když po zápase přijdou a pověsí nám na krk medaili, to je prostě nejvíc,“ přiznává kondiční trenér Michal Břetenář.

Turnaj podpořily i velké osobnosti a řada profesionálních hokejistů

Mezi známé osobnosti, které se turnaje zúčastnily, patřili například hokejisté Adam Kubík a Filip Pavlík, MMA bojovník Michal Martínek a biatlonista Tomáš Mikyska. Celá charitativní akce začíná už dávno přes samotným turnajem, již druhým rokem se konalo mnoho sportovních aukcí, v níž byly vydraženy cenné sportovní artefakty včetně podepsané hokejky Davida Pastrňáka či dresů NHL hráčů Filipa Zadiny a Tomáše Noska.

Hlavní organizátor Martin Motyčka dodává: „S přípravami jsme začali již v září, kdy jsme oznámili termín turnaje, a od té doby jsme pracovali na sociálních sítích a na webu. Bez podpory týmu a všech dobrovolníků by nebylo možné dosáhnout takového úspěchu,“ je vděčný. „Doufám, že se 21. června 2025 opět sejdeme v Letohradě a společně uděláme další krok k podpoře těch, kteří to potřebují,“ pevně věří Martin Motyčka.