Na Veterán Cupu Letohrad 2024 se vybralo neuvěřitelných půl milionu korun!

foto

Na letohradském hokejbalovém hřišti se uskutečnil jubilejní 10. ročník Veterán Cupu Letohrad. Charitativní akce, která přilákala přes dvě stovky diváků, se nad očekávání povedla. Od ranních hodin se po hřišti proháněli hokejbaloví veteráni. Turnaj ovládla Stará Garda Letohrad. Vrcholem dne bylo utkání osobností, kde si zahráli profesionální hokejisté nebo olympijští biatlonisté.

V letošním roce se vybralo rekordních 510 015 korun. A komu vybrané peníze poputují?

Hlavní organizátor Veterán Cupu Martin Motyčka posouvá každým rokem tuto charitativní akci na novou úroveň. Před dvěma lety se vybralo „pouze“ 200 tisíc, nyní je to půl milionu. Jako novinka byla letos pro diváky připravena tombola. Poprvé před utkáním osobností vyzpovídal komentátor O2 TV Sport David Nyč hokejistu Adama Kubíka, MMA bojovníka Michala Martínka a biatlonistu Tomáše Mikysku.

Beseda Davida Nyče

Před utkáním se na časomíře se promítala krátká videa, ve kterých sportovci, kteří se nemohli Veterán Cupu letos zúčastnit, pozdravili diváky a vyjádřili podporu tohoto projektu. Mezi nimi byli mistři světa Lukáš Sedlák a Ondřej Beránek, bývalá kapitánka české hokejové reprezentace a také Denisa Křížová, první vítězka ženské PWHL.

Už druhým rokem je součástí Veterán Cupu sportovní aukce. Od prosince do června jich proběhlo pět. Za 22 tisíc korun se vydražila podepsaná hokejka Davida Pastrňáka, za více než 15 tisíc Kč fanouškovský dres národního týmu podepsaný hokejovými mistry světa. Svůj dres do aukce věnovali také hráči NHL Filip Zadina či Tomáš Nosek.

Před utkáním osobností si na jedné části hřiště zahráli nejmenší děti z SK Hokejbal Letohrad a na té druhé děti ze Základní školy speciální Neratov. K nim se poté připojili biatlonisté Michal Krčmář s Mikulášem Karlíkem a hokejista Filip Pavlík: „Bylo moc hezké vidět, jak ty děti měly v očích zápal pro tu hru, hrozně se jim to líbilo. Zběsile běhaly, chtěly dát gól, takže to bylo o to hezčí. Je to prostě skvělá věc, když těm dětem takhle dokážete vykouzlit úsměv na obličeji,“ popisuje Pavlík.

Turnaj veteránů

Jako každý rok se dopoledne hrál turnaj veteránů a sešlo se mnoho aktivních i bývalých hokejbalistů. Turnaj vyhrála Stará Garda Letohrad, druhá byla Olympia Hradec Králové a třetí Letohrad Boys. Bramborovou pozici obsadila reprezentace žen Masters.

Výsledky turnaje:
S. G. Letohrad vs. Olympia H. K. 5:4
Letohrad Boys vs. Ženy ČR Masters 8:0
Letohrad Boys vs. Olympia H. K. 2:3
S. G. Letohrad vs. Ženy ČR Masters 7:1
Letohrad Boys vs. S. G. Letohrad 1:5
Olympia H. K. vs. Ženy ČR Masters 7:0

Utkání osobností

Vrcholem dne bylo utkání osobností

Stejně jako loni, tak i letos bylo vrcholem dne utkání osobností. Přes dvě stovky diváků sledovalo známé osobnosti z různých sportů. K vidění byli profesionální hokejisté, biatlonisté nebo také MMA bojovník. Utkání nakonec skončilo remízou 8:8. „Tady nešlo o to, abychom hráli skvěle, šlo o to fanoušky pobavit a pomoct dětem,“ říká Robin Sapoušek, bronzový medailista z letošního MS U20. „Byl jsem šťastný, že jsem obdržel pozvánku a mohl se zúčastnit již podruhé. Organizace byla na vysoké úrovni, všechno šlo, jak mělo,“ dodává.

Každým rokem je vybraná částka větší a větší. Čím to je podle biatlonisty Mikuláše Karlíka? „Je to tím, jak každým rokem Martin Motyčka získává další a další zkušenosti a je schopný přilákat další zajímavé osobnosti a udělat celkově tu akci atraktivnější než minulý ročník, a to s sebou přitáhne i větší částku.“

Pro všechny sportovce, kteří se Veterán Cupu účastní, je nejsilnější moment setkání s dětmi po utkání, když jim předávají medaile. „Setkání s dětmi, pro které se to celé dělá, je nejsilnější zážitek. Když po zápase přijdou a pověsí nám na krk medaili, to je prostě nejvíc,“ přiznává kondiční trenér Michal Břetenář. Stejně to má také Filip Pavlík, extraligový útočník hrající za BK Mladou Boleslav. „Asi nejsilnější moment je ten, kdy vidíte ten úsměv na těch dětských tvářích, protože jim to dodává tu radost, tu sílu.“

Hodnocení Martina Motyčky

Hlavní organizátor Veterán Cupu Martin Motyčka zhodnotil letošní ročník, který pro něj ale začal už krátce po konci toho loňského.

„S přípravami jsme začali již v září, kdy jsme oznámili termín turnaje, a od té doby jsme začali pracovat s Filipem Červinkou a Ondrou Krejčím na sociálních sítích a na webu. Bez těchto kluků si nedokážu představit, jakým způsobem by vůbec Veterán Cup probíhal. Bylo by to v menším měřítku a méně lidí by o nás vědělo. Kluci to nemají se mnou jednoduché. Kolikrát něco udělají nebo připraví, já jim to zkritizuju, oni to předělávají. Je mi ale jasné, že bez těchto dvou lidí bych se neobešel. A Veterán Cup také ne. Ondra i Filip, který dělal mimo jiné všechny aukce, pracují na tom, aby se všechny informace dostaly ven mezi lidi, aby se o nás vědělo. Vím, že já bych toho nikdy nebyl schopný. Kluci, strašně moc vám děkuju, jakým způsobem mi nezištně pomáháte.

Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří nám shánějí sportovní věci do aukcí. Jsou to super věci, které nám vynesly hodně peněz. Je to Roman Ondráček, Jana Kanada, Michal Břetenář, Jirka Vlasák, Pavel Kormunda, Petr Mocek a Michal Šťovíček. Dále to jsou kluci z biatlonu, Michal Krčmář, Ondra Moravec nebo Tomáš Mikyska, který nám sehnal startovní číslo od Markéty Davidové. Dále je to Standa Tecl nebo už druhým rokem Tomáš Holeš a Martina Dubovská. A mnoho dalších… Všem, kteří nám pomáhají sehnat nebo nám darují věci do aukcí, moc děkuji.

Zvláštní poděkování si zaslouží Tomáš Nosek, který letos nemohl přijet, ale pomohl nám tím, že nám dal do aukce svůj dres a sehnal podepsanou hokejku Davida Pastrňáka. Také pro nás namluvil video pozvánku na sociální sítě. Moc děkuji. Další, kdo si zaslouží velké díky, je Lukáš Sedlák, který se nemohl zúčastnit, ale namluvil nám alespoň zdravici a dal nám nějaké věci do aukce. To samé platí o Anetě Tejralové, Denise Křížové nebo bývalé kapitánce české reprezentace. Bez těchto lidí, kteří za námi stojí, bychom asi také nic moc nedokázali.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří sem přijeli. Je to celá řada jmen a vážím si toho, že si našli čas ve svém osobním volnu. Budu jmenovat hlavně ty sportovce, které potřebuji vyzdvihnout. Doufám, že ti, které jmenovat nebudu, mi prominou. Je to Filip Pavlík, Michal Martínek, Robin Sapoušek, Adam Kubík, Jirka Kulich a Michal Břetenář. Moc vám děkuji. Jsem velmi rád, jaká se sešla sestava. Důležití byli také rozhodčí – Bohumil Řezníček, Luboš Hubálek, Aleš Horský a pro utkání osobností ještě navíc biatlonista Tomáš Mikyska.

Musím také poděkovat těm, kteří k nám do Letohradu jeli z velké dálky, a stálo jim za to sem přijet. Byl to třeba Milan Jelen z Ústí nad Labem. Nebo kluci Hnízdilovi, mladý Pepa Tomáš, mladý Péťa Věchet. Díky moc, že jste vážili tu cestu. Vím, že to se mnou kolikrát není jednoduché. Všechny vás nějakým způsobem otravuji, naháním, ale doufám, že vám to za to stálo a užili jste si to.

Stejně jako loňský ročník neskutečným způsobem pozvedla moderátorka Petra Staňová. Skvělá byla i beseda s hráči, kterou nám letos předvedl David Nyč. Nesmím zapomenout na Martina Střelce, který nám zařizoval dresy na utkání osobností. Další díky také patří SK Hokejbal Letohrad a všem lidem okolo, kteří nám pomohli s organizací celého dne, s prodejem věcí ve stánku a s vybíráním dobrovolného vstupného. S přípravou a úklidem celého areálu pomáhali také Luboš Bayer, Kamil Halbrštát, Petr Moravec a David Levý. Díky, strašně vám děkuju, protože bez vás všech by tahle akce nebyla. A bez koho by se to vůbec neobešlo? Jsou to děti z Neratova, Vašík a Janička Kanada. Kdyby za námi nepřijeli, tak by to nemělo ty správné grády.

Děkuji všem sponzorům, všem lidem, kteří přispěli, ať už na účet, nebo přímo na hřišti. Jsem trochu naměkko z toho, jak obrovská částka se vybrala. Pro mě je to čím dál tím víc práce, ale práce, která nese ovoce a stojí za to. Díky vám všem a doufám, že se sejdeme opět příští rok v Letohradě a znovu uděláme dobrou věc pro ty, kteří to potřebují.“

Autor článku: Ondřej Krejčí, foto: Jiří Mikyska